U utrobi vječne zime mir je pronašlo neobično pleme prozirnih ljudi, nestvarno lijepih, stopljenih s krajolikom koji ih okružuje. Pričaju svoju priču, s koljena na koljeno prenose predaju na kojoj temelje sustav u kojem žive. Ali samo je jedno pitanje bilo dovoljno da se probije površina ispod koje se ukazao ponor satkan od laži.

Kupi - Velika tajna Pona, Spoznaja

ČAROBNA PUSTOLOVINA KOJA VAS NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIMA!

Kada djevojka Neva, na pragu punoljetnosti, počne razmišljati o savršenom sustavu plemena Pono u kojem je rođena, nailazi na sve više nelogičnosti koje je tjeraju da ozbiljno promisli o svijetu što je okružuje. Tada shvaća zašto je zabranjeno postavljati pitanja, no ne može prestati.

Njezina je znatiželja vodi na korak do velike pustolovine kojoj se u mirnom svijetu nije nadala.

Zatočena je u kuli, bačena u tamnicu kako bi promislila o svom buntovništvu, ali tamnica iz nje izvlači prve obrise slobode koja se počinje rađati i rasti do neslućene hrabrosti.

Pod budnim okom svog čuvara polako otkriva intrige koje su okovane ledom i sakrivene tamo gdje ih se nitko ne bi usudio tražiti…

Ovo je priča o velikoj pustolovini, bitka za slobodu i život kakvog zaslužujemo.

 

ODVAŽITE SE NA STAZE ZAMETENE SNIJEGOM GDJE SAMO ONI NAJVJEŠTIJI MOGU UOČITI TRAGOVE KOJI ĆE IH SPASITI OD SIGURNE SMRTI!

Posebna zahvala Nikoli Uroiću i Danielu Vorihu koji su složili video.

Glasovi: Daniel Vorih i Tina Primorac

„…OVAJ FANTASY ROMAN PRAVO JE BOGATSTVO RIJEČI U NEOBIČNOM BAJKOVITOM KRAJU, GDJE VLADA LEGENDA I ŽIVI SE PREMA PREDAJI. I KOLIKO GOD RADNJA BILA NEOBIČNA, NEMA TU MAGIJE, NEMA NI IZMIŠLJENIH BIĆA, NEMA TU BAJKE, VEĆ TEŽINA SPOZNAJE U JEDNOJ PRIČI KOJA ĆE VAM OTVORITI OČI.

Pozitivci, negativci, tajne i obmane, sve divno upakirano u snježnu čaroliju koja ostavlja bez daha, ali i priča je ta koja opčini, prevagne dobrota nad ljepotom i istina dobije svrhu. Zapitamo se puno puta zašto šutimo kada bi trebali dignuti glas, zapitamo se kako živjeti u laži kada istina pritišće naša srca, da, zapitamo se, ali što oko toga poduzimamo?“

ČAROBNI SVIJET KNJIGA

 

„TEŠKO JE U RIJEČI PRETOČITI DOJMOVE KOJE JE OVA KNJIGA OSTAVILA NA MENE, A DA ISPADNE NEŠTO SUVISLO.

Spoznaja je jedna čarobna bajka u kojoj nitko nema posebne moći niti izgovara čarolije. Spoznaja je smještena u smrznuti krajolik u kojem nema Bijelih hodača. U izmišljenom svijetu živi izmišljeni narod i sve to nije nimalo bitno. Jer ono što je bitno je sama radnja, sama priča, sama ideja, sam sustav koji je loš, ali funkcionira dokle god svi mirno šute i trpe. Poznato?

Način pripovijedanja je ono što me najviše oduševilo u ovoj knjizi. Od samog početka sve je taman. Glup izraz, znam, ali pratite me. Nema praznog hoda. Svaka rečenica je na mjestu, svaka rečenica ima svoju poruku, svaki dijalog ima svoju poantu i dovodi do zaključka, rješenja, spoznaje. A dijaloga je puno, više nego biste očekivali. No, niti u jednom trenutku nećete imati dojam da ih je previše.

U moru domaćih mladih autora, koje je u zadnje vrijeme sve šire (ili se meni barem tako čini), ali nikako da dosegne poštenu dubinu, Tina Primorac donosi baš to – dubinu.“

SOVIN KUTAK

 

„…TINA SE PRIMORAC POTVRĐUJE KAO SVJEŽ I SAMOSVOJAN GLAS U SUVREMENOJ HRVATSKOJ PROZI I – AKO NIJE ODVEĆ SMJELO REĆI – SVOJEVRSNA NASTAVLJAČICA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ U PROMIJENJENOM KNJIŽEVNOM OKRUŽJU DVADESET PRVOG STOLJEĆA. KNJIGU TOPLO PREPORUČUJEM SVIM ČITATELJIMA; ONIMA KOJI TRAGAJU ZA PUSTOLOVNIM ŠTIVOM, KAO I ONIMA KOJI U KNJIGAMA TRAŽE VIŠE OD PUKE ZABAVE.“

DAMIR PEŠORDA

 

„AKO STE VOLJELI I JOŠ UVIJEK VOLITE BAJKOVITI SVIJET IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ, OBEĆAJEM DA ĆE VAM SE PISANJE TINE PRIMORAC ITEKAKO SVIDJETI. TEMOM MODERNI FANTASY ROMAN RADNJA JE O JEDNOM BAJKOVITOM SVIJETU U JEDNO POSVE NEODREĐENO VRIJEME KOJE LAKO MOŽE BITI PROŠLOST, SADAŠNJOST ILI BUDUĆNOST. BAJKOVITI SU OPISI I LJUDI I PRIRODE, NO NEMA NIČEG MAGIČNOG, NI ČAROBNIH ELEMENATA, NI NADNARAVNOG ŠTO BAJKU ČINE BAJKOM. VAŽNA JE PRIČA I TO PRIČA KOJA NOSI ITEKAKVU PORUKU…

Jezik, dijalozi, opisi su upotrebljeni savršeno. Opisi vam golicaju maštu i djeluju tako stvarno i primamljivo i lako se možete zamisliti dijelom tog čarobnog svijeta. Dijalozi su važan dio priče, savršeno karakteriziraju likove te daju dojam stvarnosti i ljudskosti.

Priča od prve do posljednje stranice doslovce teče, ne ostaje ništa nerazriješeno, sve se polako vrti i zaokružuje u jednu nevjerojatnu cjelinu u kojoj ništa nije nedorečeno. Sve što očekujete i dobijete i još puno više u samom doživljaju. Svaka riječ ima svoju svrhu, u ovoj knjizi hrvatski jezik je prikazan u svoj svojoj punini i ljepoti. Uistinu, autorica je svo bogatstvo našeg jezika maestralno ukalupila u priču…“

ČITATELJICA

“Kada sam mislio kako sve završava, sve je počinjalo
Kada sam iščekivao smrt, rađao se život
Kada sam sanjao sivilo, nazirale su se boje
Kada je u meni nestajao čovjek, stvarala se ljudskost
I sada znam da nikada nije bio kraj
Uvijek su bili samo počeci
Zato sam ponovno ustao i krenuo u potragu za odgovorima”

Velika tajna Pona, Spoznaja
Autorica: Tina Primorac
Broj stranica: 398
Godina izdanja: 2016.
Vrsta uveza: Tvrdi uvez
Dimenzije: 15,5 x 23,5 [cm]

Lektura: Tamara Bodor
Dizajn naslovnice: Stipe Mihaljević
Obrada i prijelom: Marko Primorac
Tisak: Grafokor d.o.o.

Autorica je temu romana imala zapisanu punih sedam godina.

Roman je trebao imati samo jedan nastavak, ali kada je počela pisati shvatila je da joj jedan nastavak treba samo da opiše pleme Pono i razlog zbog kojeg glavna junakinja propituje sustav.